---

Nieuwsbrief #18-05-2018

NIEUW VERSCHENEN

 

Vrijdag 25 mei presentatie van het spiksplinternieuwe album van Aimee de Jongh en Zidrou 

"BLOESEMS IN DE HERFST" Een top combinatie!

U bent van harte welkom vrijdag 25 mei op deze presentatie. Het eerste album zal door een speciale gast worden overhandigd aan Aimee waarna zij het album zal signeren van 16 tot 18 uur, alleen op deze dag voorzien van een speciale ex-libre.

 

MOORDENAAR OP MAAT hc 1 - Jugendstil
COGNAC hc 3- Het kerkhof van de druivenoogstmachine 
HET WILDE WESTEN hc 1 - De lelietuin
DETECTIVES hc 2 - Richard Monroe
HEINZ deel Z 
TOMOË sc/hc 1 - De watergodin
TANGUY EN LAVERDURE sc/hc 2 - Het vliegtuig dat zijn piloten vermoorde
MOSES ROSE sc/hc 2 - Het geheim van de ruïnes
CHATEAUX BORDEAUX hc 8 - De handelaar
MARTEN TOONDER  - Zoals mijn goede vader zij - Bedenk eens wat, Tom Poes? - Een misselijk gedoe

*

BLOKKEN  - Het fantasierijke werk van Ferdinand Bordewijk (1884-1965) behoort tot de grote Nederlandse klassiekers. In Blokken (1931), nu voor het eerst verbeeld door illustrator en striptekenaar Viktor Hachmang (1988), leidt Bordewijk ons rond door een rechtlijnige, op efficiëntie ingerichte stadstaat.

Hoofdpersoon in dit verhaal is de hoekige stad met zijn strenge architectuur; de inwoners van deze ‘samenleving der onpersoonlijkheid’ zijn simpele figuranten in een tragedie van enorme proporties. Bordewijk werd sterk beïnvloed door de avant-gardestromingen van zijn tijd (De Stijl, de Constructivisten en de modernistische architecten met hun ‘woonmachines’) en de schrijver voert hun principes in Blokken tot hun uiterste consequentie door. Blokken is een van de vroegste voorbeelden van dystopische sciencefiction – zo werd deze novelle maar een jaar vóór Aldous Huxleys Brave New World uitgebracht.

Zoals alle goede sciencefiction is ook dit verhaal een spiegel van het tijdsklimaat; Bordewijk voorvoelt de opkomst van dubieuze politieke bewegingen en voorspelt in huiveringwekkend detail de aanstaande dictaturen en hun hang naar massarituelen en -symbolen. Toch blijft Blokken tijdloos door de koele afstandelijkheid, meedogenloze abstractie en morele ambiguïteit. Bovendien voorspelt Blokken actuele zaken als de surveillancestaat en beschrijft het de invloed van het gebrek aan privacy op haar burgers. De nachtmerrieachtige droombeelden van Blokken zijn nu voor het eerst verbeeld door illustrator Viktor Hachmang in deze graphic novel.

 

voor meer info www.stripspeciaalzaak.be