DE DODE MONNIK

Zwijgen is goud.

Stolin is een zestienjarige jongen die door zijn ouders wordt geplaatst in het klooster van Nariamar. In die afgesloten plek, waar stilte heilig is, wordt de mond van broeders dichtgenaaid. Ze vullen hun tijd met het kopiëren van heilige geschriften. Stolin heeft het moeilijk met de regels.
Wanneer hij het profane boek van Ernao Piranesi vindt, smokkelt hij het mee om het in stilte te lezen in zijn kamertje. De memoires van de dode monnik beginnen vijftig jaar eerder, in de tijd waarin baron Ytrium, na een bloedige veldslag tegen ketters, de overlevenden besluit op te sluiten in de kerkers van het klooster waar Ernao intendant is.
Een van de gevangenen wordt onderwerp van een debat dat al snel escaleert. Voor de ene heet hij Ciimon Bracchio en is hij een simpele van geest, die per vergissing is opgesloten, voor anderen gaat het om de beruchte Darst Vostri, charismatische en waanzinnige leider van de ketters.

Wie gaat er toch schuil achter deze vreemde figuur die voor zoveel controverse zorgt? En welk van beide partijen krijgt er uiteindelijk gelijk?

 

 

BORIS VIAN 

Vanavond trekt Francis Deacon panty’s aan, hij doet mascara en oogschaduw op. Maar denk nu niet dat hij ‘zo iemand’ is! Gaya, een vriendin en soms minnares van hem, organiseert een gekostumeerde avond. Voor haar de gelegenheid om zichzelf de zevende hemel in te spuiten met een middeltje dat niet op voorschrift verkrijgbaar is. Francis haat drugs. Dus wanneer hij ontdekt dat Gaya de stairway to heaven heeft genomen, op aanraden van haar toekomstige echtgenoot die niet bijzonder zachtaardig is voor de vrouwelijke soort, ziet hij in dat er een addertje onder het gras zit.
Van de zachte aanpak kent Francis niks. Dus wanneer hij het zaakje probeert te doorgronden, zit hij al snel opgezadeld met een toegetakeld gezicht en 10.000 dollar schulden.

Gelukkig is zijn broer, Ritchie, een dokter, die zijn jonge broer maar al te graag uit de penarie redt.

 

DE SIGAREN VAN DE FARAO (kleur)

Net zoals er van Kuifje in het Land van de Sovjets, Kuifje in Congo (enkel digitaal) en Kuifje in Amerika in de voorbije jaren edities verschenen met de oude tekeningen die voor het eerste werden ingekleurd, staat in oktober 2022 een gelijkaardige versie gepland van De Sigaren van de Farao.

Het album verschijnt bij Moulinsart/Casterman in het Nederlands, Frans en Engels en maakt gebruik van de strippagina’s die oorspronkelijk verschenen in Le Petit Vingtième in 1932 tot 1934 die dus voor het eerst worden ingekleurd. Het album zal 144 pagina’s tellen, waarvan 124 in kleur. Kuifje- en Hergé-kenner Philippe Godin verzorgt het voorwoord.

De avonturen van Kuifje, reporter in het Oosten – later omgedoopt tot De sigaren van de farao – kwam uit in de herfst van 1934. Het was het vierde verhaal uit de reeks en meteen ook het eerste album dat werd uitgegeven door Casterman. Kuifje bindt in dit avontuur zowel in Egypte als in India de strijd aan met opiumtrafikanten. Daarbij reist hij o.m. naar Port-Said en Caïro en brengt hij een bezoek aan de piramiden, de tombes van de farao’s, de Rode Zee en de jungle. Bij zijn kruistocht komt de jonge reporter in allerlei hoogst ongewone situaties terecht. Zo wordt hij het slachtoffer van het gekmakende gif, ontmoet hij een extravagante archeoloog en een maharadja en verkeert hij voortdurend in gevaar. Een nieuw ingekleurde en volledig nagezien stripklassieker!

NIEUWE TITELS:

DE 5 RIJKEN sc 5 - Het voorwerp van je haat 
SHERLOCK HOLMES SOCIETY hc 4 - Besmetting
BORIS VIAN - Ze snappen het niet 
DE DODE MONNIK hc 1 - Het vervloekte manuscript
DE PIN-UP VAN DE B-24 sc 2 - Nose art
MADELEINE, VERZETSTRIJDSTER sc 1 De vonkende roos 
ORKS & GOBLINS sc 11 Kronan
CARMEN mc CULLEM sc 14 - Radioactiviteit
TRAVIS sc 14 - Gevederde slang 
HET VENIJN sc 4 - Hemelsblauw
ANDROIDEN sc 9 -  De herder
DE DERDE ZOON VAN ROME sc 5 - Marcus Antonius en Cleopatra 

ENGELS:

ALAN MOORE - From hell new edition in full color
THE TECHNOPRIESTS complete 
WAR AND PEACE - The graphic novel
GIRLS FROM THE SEA -
 From the author of The Witch Boy trilogy comes a graphic novel about family, romance, and first love. Fifteen-year-old Morgan has a secret: She can't wait to escape the perfect little island where she lives. She's desperate to finish high school and escape her sad divorced mother, her volatile little brother, and worst of all, her great group of friends...who don't understand Morgan at all. Because really, Morgan's biggest secret is that she has a lot of secrets, including the one about wanting to kiss another girl. Then one night, Morgan is saved from drowning by a mysterious girl named Keltie. The two become friends and suddenly life on the island doesn't seem so stifling anymore. But Keltie has some secrets of her own. And as the girls start to fall in love, everything they're each trying to hide will find its way to the surface...whether Morgan is ready or not. A gorgeous coming of age story in graphic novel form, celebrating what it means to be different Molly Knox Ostertag was named one of Forbes 30 under 30 in 2020 Stunning full colour illustrations throughout

*

MANGA:

MY HERO ACADEMIA vol 1-2- box set 
ZOMBIE MAKEOUT CLUB - Death wish

*

TINTIN/KUIFJE

POP-UP KAARTEN
ESPRESSO KOPJES 
SLEUTELHANGERS - cover kuifje albums

FRANQUIN 

Dit boek biedt de mogelijkheid om voor het eerst kennis te maken met de tekeningen die Franquin maakte ter attentie van zijn verwanten.

Als je een gerenommeerd cartoonist bent, gegrepen door de creatie en het ritme van de publicaties die elkaar opvolgen, heb je geen tijd om naar de winkels te rennen op zoek naar hypothetische geschenken en cadeaus voor zijn dierbaren. Franquin had de oplossing gevonden. Tegelijkertijd gemakkelijk, praktisch en o zo persoonlijk, is het op papier zetten van "wensen" en andere "vouchers voor" gemeengoed geworden in de familie Franquin.
Geschetste boeketten, getekende cadeautjes werden aangeboden in de verwachting dat de cadeaus later werkelijkheid zouden worden. De tekeningen die we vinden waren nooit bedoeld om ooit gepubliceerd te worden. Ontworpen en bedacht voor verjaardagen of vieringen zoals Valentijnsdag, ze hebben deze smaak van zeldzame ontwerpen die we met nieuwsgierigheid ontdekken. Het is een voorrecht om deze ongepubliceerde tekeningen over een periode van 1950 tot 1990 te mogen bewonderen.

We zullen het werk waarderen van de tekenaar die de technieken vermenigvuldigt, van het penseel naar de pen, van Rotring naar het potlood of zelfs met een eenvoudige pen. We zullen ook getroffen worden door het kleurgebruik en de evolutie van Franquins stijl gekoppeld aan de tijd die hij doormaakte. Bescheiden ingehuldigd door twee eerste "vouchers voor" bestemd voor zijn schoonouders, zal Franquin snel de oefening leuk vinden door zijn kleine tekeningen verfijnd te maken en kleine juweeltjes van grafisch ontwerp en inventiviteit te worden.

Ze zullen ook de diepe genegenheid en welwillende vrijgevigheid van de auteur voor zijn dierbaren uitdrukken.

SIGMUND

In deze tweeëndertigste sessie blijkt dat dokter Sigmund niet instagrammable is. De kleine therapeut is slachtoffer van de Black Fridayterreur, geeft uitleg over de underboob en stort zich op de Boekenweek. Tussendoor wordt zijn praktijk overspoeld door digibeten, hoarders, pessimisten, stoïcijnen, seksisten, kabouters, nafluiters, Van Moof-eikels, visual storytellers en meneer Baltus, die worstelt met zijn rol als man.

Als bonus in deze sessie: de strip die geen enkele Volkskrant-lezer snapte!

JIP VAN DEN TOORN

WINNAAR INKTSPOTPRIJS 2022

‘Jip van den Toorn kan waanzinnig tekenen, maar ze is vooral meedogenloos grappig. Mijn favoriete combinatie.’ Peter Pannekoek

In Crisis toont Jip van den Toorn de kleine en grote crisissen die ons in het dagelijks leven parten spelen en de vijf stadia die we met ze doorlopen. Hoe gaan we om met drama’s als een plotselinge pandemie, een langverwachte klimaatcrisis, FOMO door social media, ontembare reislust én groeiende vliegschaamte? Hoe dealen we met onze eigen crisis en hoe met die van een ander? En wat zegt dat over ons? Jip van den Toorn vangt niet alleen scherp, confronterend en humoristisch de tijdsgeest maar ook ons gedrag als individu en maatschappij. En dat maakt haar tot een van de meest relevante columnisten van Nederland.

 

MAARTEN MILAAN 

integraal deel 3

Maarten Milaan is een vrije vogel, die met zijn oude vliegtuigje, de ‘Pelikaan’, in de verste uithoeken van de aardbol transport- en taxivluchten uitvoert. Hij raakt geregeld betrokken bij kwesties waarin hij door zijn gevoel voor rechtvaardigheid gedwongen wordt partij te kiezen. Zo belandt hij keer op keer in het kamp van de onderdrukten en moet het dan opnemen tegen patsers, potentaten en jagers op groot wild.

In deze derde van in totaal vier bundelingen worden chronologisch alle verhalen afgedrukt die verschenen tussen 1978 en 1981, inclusief de moeilijker te vinden korte verhalen, met waar nodig gecorrigeerde vertalingen en volledig nieuwe letteringen. Ook is weer een groot door Patrick Gaumer samengesteld dossier aanwezig, waarin Godard vertelt over zijn carrière, zijn andere langlopende strip Norbert & Kari, en over het ontstaan van elk verhaal.

Ducks - Two years in the oil sands

“An exceptionally beautiful book about loneliness, labor, and survival.“―Carmen Maria Machado
Before there was Kate Beaton, New York Times bestselling cartoonist of Hark! A Vagrant
, there was Katie Beaton of the Cape Breton Beaton, specifically Mabou, a tight-knit seaside community where the lobster is as abundant as beaches, fiddles, and Gaelic folk songs. With the singular goal of paying off her student loans, Katie heads out west to take advantage of Alberta’s oil rush―part of the long tradition of East Coasters who seek gainful employment elsewhere when they can’t find it in the homeland they love so much. Katie encounters the harsh reality of life in the oil sands, where trauma is an everyday occurrence yet is never discussed.

Beaton’s natural cartooning prowess is on full display as she draws colossal machinery and mammoth vehicles set against a sublime Albertan backdrop of wildlife, northern lights, and boreal forest. Her first full length graphic narrative, 
Ducks: Two Years in the Oil Sands is an untold story of Canada: a country that prides itself on its egalitarian ethos and natural beauty while simultaneously exploiting both the riches of its land and the humanity of its people.